Hasznos tudnivalók

Árképző tényezők a klímaszerelésben

Milyen tényezőket veszünk figyelembe árkalkulációink és szerelési költségeink során? Most összefoglaljuk, hogy Önt se érje meglepetés az árajánlatunkat illetően.

Cégünknél a split klíma beszerelési árak jellemzően 70-80.000 Ft + áfa ártól indulnak a szezonalitás és kapacitás függvényében.
Csak és kizárólag számlával végzünk tevékenységet.

A szerelés során mindig több tényező befolyásolja az árat a fenti fix költségeinken felül. Az első és a legfontosabb a klíma felszerelése során felhasznált rézcső mennyisége a hozzá tartozó kiegészítőkkel.

A második költségelem a szereléssel várhatóan eltöltött idő. Egy bonyolult munka akár két-háromszor több időt is igényel, mint egy egyszerű szerelés. Ide tartozik például a falazatba történő bevésés/javítás, vagy a nehezen megközelíthető, illetve veszélyes helyek, ahol akár ipari alpinistát is be kell vonni a szerelésbe.

Egy árajánlat elkészítése során rengeteg szempontot kell mérlegelnünk. Ezek összessége adja végül azt az árat, amiért a munkára ajánlatot adunk. Első ránézésre lehetnek benne olyan tételek, amelyek apróságnak tűnnek, de nagy tételben komoly költségelemekké válnak.

Cseppvíz elvezetése

A cseppvíz elvezetése minden klímaszerelés alkalmával egy nagyon fontos tényező. Szigorúan tilos az utcára, járdára kivezetni, így ennek a megoldására minden esetben a felméréskor adunk javaslatot a helyi adottságok figyelembevételével.

Előfordulhat, hogy vízvezetékszerelőt is bevonunk a munkálatba, ha lakáson belüli kiépítés szükséges, esetleg bevezetjük az esőcsatornába. Ez utóbbi megoldásnak lehetnek hátrányai is, mivel a csatornából bomló anyagok szaga érkezhet a beltéri egységbe. A szagok megelőzésére bűzelzáró szifon beszerelését javasoljuk.

Hová lehet a klíma kültéri egységét felszerelni?

A klíma kültéri egységének felszerelése sok mindentől függ. Az első és legfontosabb, hogy milyen házba, házra szerelünk fel klímaberendezést. Lehet ez panel lakás, műemlék, tetőtéri lakás, gyárépület, iroda.

Társasházak

Már a klímaszerelő szakember felmérése előtt érdemes a ház közös képviselőjével konzultálni a kültéri egység lehetséges elhelyezési helyéről, illetve az érintett szomszédokkal egyeztetni, amennyiben egy közös helyiségben (folyosó, lépcsőház, előtér, udvar) lesz a klíma kültéri egysége felszerelve.

A klíma kültéri egységének felszerelésekor nagyon fontos szempont a későbbi szervizelhetőség, megközelíthetőség. Mivel a klíma kültéri egységén vannak a gáztöltéshez szükséges szelepek, így kizárólag ezeken a csatlakozásokon lehet a későbbiekben pótolni az idők során esetleg elszivárgott hűtőközeget.

Gyakran kérik az ügyfelek, hogy a klíma kültéri egységét tűzfalakra, kémények mellé, nem látható helyekre szereljük fel. A megközelíthetőséget a későbbiekben is szem előtt kell tartani! Komoly költségei lehetnek a karbantartásnak, ha minden alkalommal csak alpinista tudja biztonságosan megközelíteni a klímát, vagy darus autót kell hívni a gáztöltéshez.

Összefoglalva: törekedjünk a minél egyszerűbb és ésszerűbb megoldásokra!

Miért szükséges a klímaszerelési munka előzetes felmérése?

A felmérés nagyon fontos eleme a munka megkezdésének, mivel ezen a helyszíni megbeszélésen kell az ügyfél igényeit és lakásának adottságait feltérképezve a legjobb ajánlatot tenni a munka elvégzésére. Nincs két egyforma lakás és nincs két egyforma ügyféligény, így a lakók szokásait, a lakás elhelyezkedését, elrendezését, bútorozottságát, műszaki adottságait megismerve kell a legoptimálisabb megoldást megtalálni.

Minden alkalommal kimegyünk a helyszínre és átbeszéljük az elképzeléseket, ezzel számos kellemetlenség megspórolható a későbbiekben.

A felmérés alkalmával kell az ügyfelet megismertetni a klimatizálás alapjaival, hogy elegendő személyre szabott információval rendelkezzen a klímaberendezés kiválasztásához. Nemcsak a saját elképzeléseinket mondjuk el, hanem ügyfeleinket is döntési helyzetbe hozzuk.

A közös képviselő rendkívül fontos és szinte megkerülhetetlen személy a társasházakban történő klímaszerelések során, mivel sok esetben az ő döntésén múlik, hogy mit hová lehet szerelni. Segítségünkre lehet, ha előre feltérképezzük a többi lakótól, hová szerelték a házban az eddigi klímákat. Kivételt képez ez alól a műemlék védett belső udvarok világa, ahová eddig sem lett volna szabad felszerelni, de új telepítéseket már jogosan nem engedélyeznek.

Válassza bizalommal a Fővárosi Klíma és Légtechnikát!

Magánszemélyek és cégek megrendelését egyaránt várjuk!